In 2012 startte Erik Schalk Road2Work. Inwoners leren hier werknemers-vaardigheden met upcycling van afval om te groeien naar een baan bij een bedrijf in de regio. Schalk startte het bedrijf vanuit de zoektocht naar passend werk voor mensen die om wat voor reden dan ook niet aan het werk kunnen. Zijn drive om vanaf jonge leeftijd afval te scheiden, maar ook zijn eigen lichamelijke beperkingen als gevolg van een spierziekte, maakte dat hij Road2Work startte. In samenwerking met alles wat de arbeidsmarktregio Foodvalley aan oplossingen biedt worden taal-, cultuur-, fysieke of psychische verschillen bij Road2Work zo veel mogelijk weggenomen.
Schalk vertelt: ‘‘Werkgevers staan best open voor andere doelgroepen, maar moeten wel geholpen worden met creatieve oplossingen. Dat is heel belangrijk want hun focus ligt natuurlijk op ondernemen. Er is veel mogelijk. Het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley maakt het voor de ondernemer eenvoudig. Daar werken we fijn mee samen en daar zouden meer ondernemers gebruik van kunnen maken. Eén aanspreekpunt met op de achtergrond een heel netwerk van maatschappelijke partners die verschillende ondersteuning bieden. Dat is echt maatwerk. Denk aan ondersteuning als loonkostensubsidie of een No-risk polis. Maar bijvoorbeeld ook de inzet van een anderstalige coach of taalkaarten om het werkproces te verduidelijken, een banenmarkt of trainingen die onze werkleiding ondersteunen in de praktijk.’’
Van afstand naar springplank
Elisabeth Creteer, jobcoach bij Road2Work vertelt verder: ‘‘Mensen kunnen om allerlei redenen langdurig zonder werk thuis zitten. Denk aan medische redenen, een vervelend arbeidsverleden of bijvoorbeeld een taalverschil. Met creativiteit is er voor bijna iedereen wel een oplossing om hier aan de slag te kunnen. Heel belangrijk is dat mensen goed worden begeleid, daar hebben mensen recht op. Bij Road2Work hebben we een eigen team met jobcoaches. Begeleiding door een toegewijde jobcoach is echt wat anders dan de werkleiding op de werkvloer. Bij een cultuurverschil leren mensen bijvoorbeeld op tijd te komen maar ook dat je alles kan vragen aan je leidinggevende. Dat is in onze cultuur heel vanzelfsprekend maar in veel andere culturen niet. Het traject is geslaagd als de jobcoach overbodig is.’’
Dubbele uitstroom
Om het werk te kunnen blijven bieden is een gezonde bedrijfsvoering natuurlijk van belang. Niet alleen de kandidaten stromen door maar ook het binnengekomen afval. Schalk vertelt verder: ‘‘We hebben een ICT-sorteerafdeling waar jaarlijks 350.000 kilo aan laptops binnenkomt waarvan vervolgens 15% weer als laptop op de markt komt. Het restant wordt gesorteerd. Door de goede samenwerking met het WerkgeverServicepunt hebben wij een goede instroom van kandidaten van het UWV, Werkkracht en gemeenten. 40% van het team werkt hier op een re-integratieplek en 60% heeft een betaalde baan. Zo houden we ons bedrijf goed in evenwicht. Het mooiste is om te zien wat werk voor iemand betekent; bij een team horen, een daginvulling, dat zijn allemaal zaken die veel verschil maken in iemands leven. Pas kwam iemand die een enorme groei doormaakte heel blij en trots vertellen dat hij was aangenomen bij een fastfoodrestaurant. Dat is toch prachtig, daar doen we het voor. Iedere werkgever wil gemotiveerd personeel. Belangrijk is om in te zien dat veel mensen die aan de kant staan eerst nog moeten leren, en als werkgever zul je zien dat je daarna een loyale werknemer vol zelfvertrouwen erbij hebt. De mensen die aan de kant staan zijn geen carrièrejagers maar willen wel graag aan de slag. Waar een wil is, is een weg. Voor iedereen is een passende plek.’’
WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley
WerkgeversServicepunt ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving. Werkgevers krijgen snel en deskundig precies dié informatie en begeleiding die ze nodig hebben. Als publieke organisatie inspireert het WSP bovendien werkgevers in de regio tot sociaal ondernemen.